АЙКИДО КЛУБ АГАЦУ - БУРГАС

Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136

Основателя на Айкидо - от Кишумару Уешиба

Е-мейл Печат ПДФ

от Кишомару Уешиба

Aiki News #59 (декември 1983)

We would like to thank Doshu Kisshomaru Ueshiba for his kind permission to publish these chapter summaries.

 

Много от тези епизоди са се случили, но за основателя

който смятал търсенето на пътя на АйКи за смисъл на своя живот,такова геройство, може да не е било всъщност неговото намерение.

Точно по това време, той току що е открил айки и изглежда е използвал подобни демонстрации за да представи изкуството си. Така по леко шокиращ начин основателя е давал известна следа към смисъла на „бу” ,който за себе си наричал Такемусо Айки. Много от хората не се убеждават без някакво доказателство.

По отношение на разпространяването на разбирането му за айки,  срещата му  с Джигоро Кано, трябва да е било истинско удоволствие, още повече, че е била идеална за целта му.

Професор Кано бил ректорът на днешният Токийски Образователен Университет, и уважаван авторитет в сферата на образованието. По негова преценка, джуджуцу в неговата стара форма не била подходяща за изграждането на добър характер. Той се заел да то систематизира и трансформира в спорт, подходящ за съвременния човек и общество. Резултатът бил основаването на Кодокан Джудо.

Но дори тогава , професор Кано дълбоко обичал древните бойни изкуства и уважавал тяхната присъща черта да се търси „Пътят”

Факт е че той часно създал така наречената „Група за изследване на Класическите Бойни Изкуства” в Кодокан. Самият той бил майстор на  някои от джуджуцу системите като Кито-Рю и Теншин Шиньо-Рю.

Считало се, че Кито Рю било повлияно от китайските стилове и принципът на традицията се изразявал по следният начин:

 ки-то значи - да станеш и паднеш. „Ки” е форма на положителното , „то” е форма на негативното – ин. учели, че силата се контролира като бъдеш слаб и твърдото се контролира като бъдеш мек.

Теншин Шиньо-рю е джуджуцу стил създаден чрез комбиниране на елементи от Шин Шинто-рю и Йошин-рю - по стар стил, внесен от Китай от някакъв доктор. Теншин Шиню-рю учело, че „тялото трябва да бъде пълно с ки” и наблягало на гъвкавостта и използването на атеми, поразяване на анатомично слаби точки на тялото. И двата елемента имат дълбока връзка с модела на айкидо.

Професор Кано отчел тези аспекти в буджуцуто на Основателя. В допълнение , самият той , практикуващ Кито и Теншин Шиньо рю, считани за основи на съвременното джудо, споделяли общи идеи по отношение на буджуцу. Освен това Кано симпатизирал на основателя в твърдата му съпротива на всеки опит да се превръща айки в обикновено физическо упражнение. Джудото на професор Кано било поело по точно противоположния път и така той може би е бил възхитен да види нещо, което е помагало да бъдат  намалени  терзанията му от дилемите свързани със собствените му усилия от смесването и синтезирането на стиловете на джуджуцу.

През Октомври 1930, професор Кано поел разноските по специалната визита на основателя в тогавашното Мейджиро доджо. Чувал съм, че тогава той изкоментирал, „ Това е, което аз наричам съвършено будо;така да кажем, истинското и непресторено джудо”. След като професор Кано се върнал, той казал на един от своите близки  ученици:

Да си кажа правото, бих искал Уешиба да бъде тука в Кодокан, но поради това, че той е майстор със собствени разбирания това е напълно невъзможно. Като друга възможност бих искал да изпратя някои от нашите най-добри ученици да тренират с Уешиба и опитаме да установим обмен между двете системи.

Няколко дни по късно той изпратил Минори Мочизуки и Джиро Такеда да учат при основателя. Притежавам много учтивото писмо на професор Кано:

„28 Октомври 1930

Скъпи Господине,

Дълбоко благодаря за  гостоприемството, което получих при моята визита при вас онзи ден. Споменах тогава, че бих искал да подбера няколко сериозни ученика, които да получат напътствия от вас. Търсих и избрах мъж на име Такеда, този който ме придружи при визитата ми при вас, и още един човек на име Мочизуки. Уредил съм, мистър Чуичи Нагаока да ви посети до няколко дни и да направи официално запитване от мое име така, че моля ви, да обсъдите въпроса с него.

Отново приемете моите благодарности за вашето гостоприемство и моля ви обмислете молбата в това писмо.

Джигоро Кано

Минори Мочизуки се присъединил след този случай. Сега той е глава на Йосейкан Будо( с център в Шизуока) , комплексна система създадена от него , която приспособява айки към неговите познания. Мистър Мочизуки си спомня, че Кано сенсей им казал: „Вие двамата вървете и учете и се представете достойно. Това ще помогне древните японски бойни изкуства да бъдат запазени за поколенията…

Изглежда О Сенсей е овладял някои тайни принципи, които надхвърлят обикновеното познание. Искам да изследвам тяхната дълбочина и да ги овладея и аз…

Той се справяше със ситуациите със свръхчовешки способности. Той можеше интуитивно да отговори на „вибрацията” на техниката на опонента преди движението му да бъде изявено. Това беше форма на вдъхновение или одухотворяване. Не е чудно , че няма равен на себе си „под небесата”

Тези трансцедентални способности бяха естественото изражение на непрекъснатата дисциплина и упражняване на ума и тялото в „ царството на Прозрението и Проникването” , където се свързваше с „Универсалното Ки на Цялото Мироздание”

Фактът ,че толкова много способни джудисти последвали основателя, като Томики и Мочизуки, винаги ми напомня дълбочината на разбирането между Професор Кано и основателя, Морихеи. И старата пословица изглежда подходяща:

„ Добродетелният винаги ща привлича последователи”

Превод от японски Стенли Пранин и Мидори Ямамото

Превод от английски Любо Илинкин

 
You are here: Начало The News Основателя на Айкидо - от Кишумару Уешиба

Център за контакти

  • Tel: (+359) 878 300 655
  • Email: aikido.burgas@gmail.com
  • Website: www.aikido.bg