АЙКИДО КЛУБ АГАЦУ - БУРГАС

Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136 Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136

АЙКИДО ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ - част 1, от вторият дошу Кишомару Уешиба и третия дошу Моритеру Уешиба

Rate this item
(0 votes)

Този разговор е поместен в Най-доброто Айкидо:Основите.

Айкидо може да бъде трудно за разбиране от съвременните хора. Много от тях имат опит само със спорт и игри които натоварват само тялото, чисто технически упражнения и състезания при които винаги има ясна разлика между победител и победен. Айкидо не отговаря на тази културна рамка и захващайки се с това изкуство хората се оказват объркани. За да направим Айкидо по достъпно, ще представим въпроси и отговори за да опитаме да се ориентираме и разберем за какво става въпрос. Някои отговори може да не са много ясни , но веднъж започнем ли истинската практика стават пределно ясни.


По какво Айкидо се различава от останалите спортове?

Айкидо е Будо. Това е особено бойно изкуство което изисква духовно развитие.

Вярно е че от 1984, Айкидо е прието за член на GAISF, международна асоциация на спортни федерации, така че наистина някой може да си помисли , че Айкидо е някакъв вид спорт като например леката атлетика. Трябва да се отбележи , обаче ,че на Световните Игри, спонсорирани от GAISF няма организирани състезания и са чисти от задкулисието и комерсиализма на Олимпийските Игри


Спорта се съсредоточава главно върху състезанието, докато главната цел на Айкидо е развитието и постигането на пълната човешка същност. В Айкидо никога не ни е нужно да прибягваме към използването на хитрини, измами или прекомерна сила за надделяване над противника.


В съвременния спорт, развитието на ума също е вече от особено значение, но ако ума се използва само за победа над противника това не е способ за истинско духовно развитие. Точно поради тази причина Министерството на Спорта на Япония издаде директива да не се пренебрегва духовния аспект на спортното образование. Все повече мислители разбират че победата не изчерпва всичко и не е всичко във спорта и може би един ден Айкидо и спорта ще споделят еднакви цели.


В заключение , трябва да подчертаем отново , че основната цел на Айкидо е духовното развитие на човека. То е Будо, и изкуство дошло до нас от вековете когато въпроса за живот и смърт се е решавал незабавно. Айкидо гледа в цялостното човешко същество в най-дълбоките кътчета на душата му , нещо което спорта не може да направи. Айкидо прилага тренировъчни методи на традиционните бойни изкуства в рамката на съвременното общество.

Защо няма боеве в Айкидо?

Ако разглеждаме Будо в рамката на съвременното общество е прекалено очевидно, че то трябва да има някаква различна  цел от това да учи с техниките си как да се унищожават хората. Кой има нужда повече от това нещо? Хората се интересуват от неща които имат практическо приложение в живота им. Съвременното Будо трябва да има някаква връзка към проблемите на ежедневието. Това е и една от причините поради която няма състезания в Айкидо.В Айкидо, няма понятие „победа над противника”. Ако тя съществува , желанието за победа и доминиране над противника ще доминира над всичко останало; фиксирането върху това ще направи невъзможно единението ни с природата.


Каква е природата на ки в Айкидо? Същата ли е като на чи в китайските бойни изкуства?

Естествено може да се обяснят  идеите заложени в това понятие но ако не се занимаваш отговора ще има малко смисъл. Ако не практикуваш , това което имаш в главата си няма никаква стойност.Бъдете сигурни, идеята на ки е централна за Айкидо и Основателя винаги е наблягал върху важността на ки.  Само че , обясненията на Учитела бяха прекалено дълбоки и много трудни за схващане и разбиране особено за хората от новото поколение. Някои се опитваха да следват думите му , други нямаха интерес към този проблем. Има случаи О’Сенсей ти говори непрестанно само за ки и изведнъж с усмивка ти казва , „идва директно от боговете”.

Има различни начини да се предаде идеята за ки но този който искрено се занимава с Айкидо постепенно ще развие интуитивно разбиране за истинската природа на ки. Ако попиташ Айкидоката за това, най-възможния отговор би бил:” След като изчистих ума и тялото си чуствах, че трептя, пълен с живот и сила!”

Само че , ако това трябва да се обясни на някой нов с нещо от рода -  „ки е форма на озаряване; лъчи бликащи от корема ти и проникващи цялата вселена!”, кой би повярвал? Най-добре е да развиете ваше собствено разбиране чрез практиката ви.

 
Относно връзката между ки и чи: това е едно и също само приложението е различно. Идеята за ки не е ограничена само до айкидо ,разбира се. Много бойни изкуства и философски системи използват този термин за изразяване на идеята за „универсална енергия” или „жизнена сила”. Има много общи точки между Айкидо и китайските бойни изкуства, но гледната точка е съвсем различна и не можем да ги считаме за идентични. Трябва да бъдат разглеждани като две независими ситеми.


В Айкидо, „дихателната сила”(кокю-рьоку) е едно от най важните неща.   Обема на белите дробове лисе има в предвид?

Дихателната сила е много повече от обема на белите дробове. Тя включва работата на цялото тяло. Тя не е просто дишане, но съсредоточена сила, която се появява когато има единение на духа и тялото. Дихателната сила е решаваща. Дори и  нечии дробове да не са обемни , той може да добие грамадна, освобождаваща сила чрез единението на тялото и ума. Дихателната сила и ки са Източника на силата на Айкидо.

Няма живо същество което да не диша , и всеки го прави постоянно. Ако дишането спре, бързо ще напуснем този свят. Дишането е най-естествения рефлекс. Ки и дихателната сила неделими, самата същност на Айкидо.


Наблюдавайки хора занимаващи се с Айкидо ми наподобяват въртенето  на пумпал.  Може ли такова движение да бъде наистина ефективно като техника на бойно изкуство.


Нека да използваме пример от училищното образование , за да отговорим. Ако ученика само изучава тези въпроси които са за изпит неговата подготовка ще бъде непълна и несъответстваща на необходимостта. Нима е възможно да се пренебрегнат основите? И обратно – изпипай основите и напредъка ще дойде бързо.

 

Друг подход е да се изучава набор от примери. В бойните изкуства това изглежда така – „ако се случи това , направи така”. Това изглежда, че усъвършенства знанията, но всъщност има много малка полза в истинска ситуация. Невъзможно е да се подготви точен отговор за безкрайното множество от  непредвидени случаи. В истински сблъсък не може да кажете на нападателя как точно да ви удари.


Нека погледнем методите за обучение на Айкидо по от близо. Ние правим техники в седнало положение. Никъде не се изучават такива в модерното общество защото всички седят на столове, но подобна тренировка укрепва краката и бедрата, развива здрав център и дихателна сила. Не е възможно за всичко да има техника , но упражняването на основите в края на краищата  може до ви помогне да намерите подходящ отговор при всеки истински случай.


 

Мощна ки се създава от кръгови движения. За да се създаде добра сфера необходимо е да има здрав център. Ки извира от този център и той е източника на мощното въртене. Дори и да сте съвсем леко разцентровани вашата сила ще изчезне, но ако останете центрирани ще може да развъртите около себе си и най-силната насрещна сила. Това е ключов закон.


Физическите движения в Айкидо са центрирани в сейка танден. Центъра на тежестта на човешкото тяло. Ако сте центрирани в тази точка , ще може да се движите в кръгове – малки, големи с истинска стабилност и генериращи грамадна ки сила. Айкидоката никога не се върти просто ей така.

Има ли ритници в Айкидо?

Не. Основателя имаше много мощни крака и от време на време показваше техники с прилагане на ритници, но почти никоя от тях не е залегнала в съвременното Айкидо.


Няколко пъти подчертах, Айкидо стъпва на центрирания ум и тяло с двата крака на земята буквално и образно казано. Ритници и подсечки  временно нарушават добрия баланс и затова са избегнати. Айкидо няма рамки и няма „ ако това стане, направи това”. Обикновено не упражняваме защита срещу ритници и на някой може да му се стори, че това е проблем, но всъщност ако имате здрави корени в основните техники може да се справите със всеки ритник.


Ето ви един пример.  Айкидо инструктор в Тайланд бил предизвикан от местен кик боксьор. Дори и след като му било обяснено , че не участваме в схватки боксьора настоявал. Нападнал с ритник и инструктора веднага отреагирал като го заковал с икьо.

Инструкторът , който никога не  бил тренирал срещу ритници, бил доста изненадан от себе си колко естествено и ефективно отреагирал. Нямал предварителен план или идея как да действа, така че реагирал естествено и тази реакция била благодарение на всекидневните тренировки на основните техники


Има ли свободен спаринг(рандори) в Айкидо?


Не, по същата причина поради която няма състезания. Никога не атакуваме и се движим само поради агресията на противника, така че двама айкидоци няма как да правят спаринг. Правим, обаче, нещо като свободна практика при която един човек работи срещу различни по брой нападатели и атаки, като може да прилага която си иска техника.

По време на тренировка до колко трябва да се съпротивляваме на изпълнението на техниката? Ако се съпротивляваме твърде много става трудно за партньора да практикува, но пък ако не се съпротивляваме въобще какъв е смисъла?


Не трябва да се съпротивлявате безпричинно. Много хора от другите бойни изкуства няма да се съгласят, но не е въпроса в пасивното изпълнение на техниката. Въпроса е във взаимодействието и чрез работата с партньора да научите къде, как и колко натиск или съпротива да приложите. Това е ефективната тренировка.

Ще ви разкажа един случай за да видите колко ефективна може да бъде обучението по Айкидо. Борецът Ичиро Уата един ден посети нашето доджо. Уата  се беше борил на Олимпийските Игри 1932 в Лос Анжелос и беше Председател на Аматьорската Федерация по Борба. Беше в добра форма и опитен борец, но изпадна в пълна безизходица когато му беше направено никьо на китката. Не знаеше как да се справи въпреки целия си опит и физическа сила. Айкидо изглежда леко и лесно но веднъж започнали занимания разбирате колко много работа ви трябва за да изковете наистина мощна техника.

Ако вярвате че настройването към движенията на опонента ви няма особен смисъл и съпротивлявайки се правите техниката по реалистична, вие пропускате съществената отличителна черта на Айкидо.

Read 7404 times Last modified on Четвъртък, 24 Ноември 2011 10:25
Administrator

Email Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
You are here: Начало СТАТИИ АЙКИДО ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ - част 1, от вторият дошу Кишомару Уешиба и третия дошу Моритеру Уешиба

Център за контакти

  • Tel: (+359) 878 300 655
  • Email: aikido.burgas@gmail.com
  • Website: www.aikido.bg