АЙКИДО КЛУБ АГАЦУ - БУРГАС

Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136 Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136

АЙКИДО ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ - част 2 от втория дошу Кишомару Уешиба и третия дошу Моритеру Уешиба

Rate this item
(2 votes)

тази дискусия е извадена от  Най-доброто от Айкидо : The Fundamentals . 

Колко техники има в Айкидо?

В Главната Квартира има към петдесет основни и съществени техники. От значение са само основните. Когато те се изпипат и основните закони усвоят броя на приложенията става безкраен. Прийомите в Айкидо не се заучават повърхностно , чрез просто наподобяване на движенията. Нищо не може да бъде натикано в точно определен калъп, затова те възникват от всеобхватните Айки движения.


Каква е разликата между „основни” и „съществени” прийоми?


Основните са главните. Те са закони. Както в геометрията. Съответстват на петте аксиоми на Евклид. На тях се основава цялата геометрия. Така и в Айкидо. Няма движение в Айкидо , което да е в противоречие или да е изключение от тези закони. А съществените прийоми са тези които се получават от основните и по време на работа тези закони много ясно се изявяват чрез тях.

Има такива които обичат да си измислят някакви собствени закони, но това във Будо не е възможно. Всички движения в него следват естествените закони и не могат изкуствено да бъдат прекроени


 

Ако хвърлите камък той ще падне на земята заради земното привличане. Това е закон. Никой не може да го измени. Тази максима трябва да бъде осъзната и веднъж разбрана като основа може да бъде прилагана. От основните закони произлизат основните движения и от основните движения се проявяват разнообразните прийоми.

Не е ли трудно да се запомнят толкова много техники?Има такива , които искат първо да запомнят всеки прийом и всичко да им бъде обяснено преди изобщо да го опитат. Ако мислите в този коловоз ще ви бъде трудно да научите каквото и да е. Използвайте естествения поток на разгръщане на Айкидо, на неговите движения и обединяването на ума и тялото.


Има ли различни школи по Айкидо?


Със сигурност има много системи, които твърдят , че са „такова и такова” Айкидо, дори без всъщност да знаят какво е Айкидо. Има и отцепили се групи основани от бивши ученици на Основателя. Някои са отишли толкова далече , че да правят състезания. Нещо, което е напълно противоположно на духа на Айкидо. Без значение колко еднакво изглеждат техниките, ако те са откъснати от духа на Основателя те не са истинско Айкидо.


Не мисля, че има отделни школи в Айкидо. Ако прекараме прекалено много граници между различните интерпретации на прийомите, универсалният характер на Айкидо ще западне.

Каква е целта на такива подготвителни практики като фуритама и торифуне-ундо?

Тези упражнения идват от традицията на мисоги – Шинто ритуалите за пречистване на духа и тялото. Основателя е бил дълбоко заинтересуван от езотеричното Шинто и е учил мисоги под ръководството на Шинто шамана Бонжи Кавазура(1862-1929). Основателя се е обвързал в следването на тези практики. И някои негови последователи ревностно следват неговия пример.

 

 

Казано на кратко мисоги е метод за пречистване на тялото и духа. Много е трудно да се види как тези прости движения могат да променят нечий характер , но веднъж заели се с тях искрено резултатът е без съмнение.

Какъв е подхода на Айкидо към етикета?

Етикета е човешко създание и никъде в животинския свят не може да се види. Представата за това какъв е правилния етикет е различна при различните култури и не може да се твърди че има точно определено правило. Подхода на Айкидо е такъв, че да се остави чувството за етикет да се изгради естествено, чрез редовните тренировки. В Хомбу Доджо няма някакъв особен етикет.


Например в едно доджо на Хаваите. На децата никога не им било казвано да подреждат чехлите си преди да се качат на татамито. Въпреки това, след няколко месеца занимания дори и най-разпиляните деца, прилежно подреждали чехлите си, което силно изненадало родителите.Всеки етикет , който трябва да бъде налаган не е истински. „ Будо започва и свършва с уважение” е всеизвестна пословица, но дори това не трябва изрично да се налага. В Айкидо най-добрия етикет този, който е най естествен.


Каква е най-важната връзка между упражняването в Айкидо и всекидневния живот?


Всеки трябва да подържа правилна Айкидо поза и движения през деня. По важно е всеки да бъде скромен и сдържан със събрани ум и тяло. При взаимоотношенията си с хората всеки трябва да предотвратява сблъсъка и да го реши по един хармоничен Айкидо начин. За да стане това, всеки преди всичко, трябва да бъде скромен и смирен.
Read 6181 times
Administrator

Email Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
You are here: Начало СТАТИИ АЙКИДО ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ - част 2 от втория дошу Кишомару Уешиба и третия дошу Моритеру Уешиба

Център за контакти

  • Tel: (+359) 878 300 655
  • Email: aikido.burgas@gmail.com
  • Website: www.aikido.bg