АЙКИДО КЛУБ АГАЦУ - БУРГАС

Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136 Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136

Интервю с новият Дошу Моритеру Уешиба-част 1 От Питър Бернат и Дейвид Халприн

Rate this item
(2 votes)

Интервюто е взето на Летния лагер на Източния район на Федерацията по Айкидо на Съединените Щати в колежа Хемпшир, Амхърст щата Масачузес през август 2000г.

Питър Бернат е 6ти дан , главен инструктор на Айкикай Флорида, а Дейвид Халприн е 6ти дан – главен инструктор на Айкикай Фрамингхам.

 

Беше ли по различно детството ви поради това че от семейството ви произлиза Айкидо?

 

Не. Бях си съвсем нормално дете, като всички мои връсници с които израснах.Докато растях се занимавах през по-голямата част от времето си със същите неща, с които се занимаваха и моите връсници. Играех бейзбол, както и много други игри. С нищо не се различавах от другите. Но също така е вярно, че поради това че доджото и дома ми беше на едно и също место винаги имаше много хора които ни посещаваха, хранехме се заедно, идваха или си отиваха. В тоя смисъл има и някои разлики. Но се забавлявах и с други игри като качбол, менко( японска игра) и с много други неща които правеха децата по онова време.

Кога започнахте с Айкидо?

Както казах, понеже дома и доджото бяха на едно място, дори си играех там. Когато поотраснах, ако добре си спомням, започнах да нося кейкоги и да се упражнявам някъде към шестата ми година
Започнах да се занимавам задълбочено и сериозно когато влязох в университета. До тогава заниманията ми бяха „иди ми дойди ми”.

Кога започнахте да преподавате?

Започнах за първи път някъде към 23 или 24 през четвъртата година от колежа. Започнах с женски клас в Хомбу Доджо. Човекът който трябваше до го води неможеше и директора но Хомбу ме помоли да се заема. Отказах, но Осава Сенсей настоя да преподавам и така приех.

 

Кога започнахте да осъзнавате , че сте бъдещия дошу

 

 

Преди това, по скоро мислех как да помагам на баща ми в Айкидо. Но това не беше само мое решение. Това решение дойде като част от всичко това, което ме заобикаляше.

Как бихте характеризирали работата на вашия баща за развитието на Айкидо.


Създателят на Айкидо, Морихей Уешиба, моят дядо, не се интересуваше много от представянето и разпространението на Айкидо. Беше допуснал и  обучаваше  ограничен брой хора. Но имаше голяма промяна след Войната в Япония и така и Айкидо трябваше да посрещне новите предизвикателства. Баща ми беше този който започна да разпространява Духа на Айкидо и да обучава всеки свободно. Големият му принос е, че разпространи Айкидо в повече от 80 страни, което допринесе за международния диалог и връзки. Приноса му е огромен в този смисъл.


Какво е влиянието на баща ви върху вас?

Аз израснах под крилото на баща си и това имаше огромно влияние върху живота ми. Оформих се под неговите напътствия и поради това и правя това с което се занимавам и до днес. Преподавам Айкидо.

Имаше ли нещо особено върху което наблягаше баща ви докато ви обучаваше?


Баща ми никога не навлизаше в прекалено много детайли. Наблягаше върху това че трябва да се работи и да се вижда цялостната картина вместо да се вторачваме в малкото. Казваше ми че вместо да правя малка „ваза на която отивах след големите движения е по добре да бъда в по-ниска стойка и да изпълнявам и поемам техниките много внимателно.


Бяхте ли обучаван специално от баща ви или от други учители?

Тренировката ми винаги започваше в 6:30. Този клас е започнал преди 70 години и е основа на моето обучение. Също така съм посещавал и класовете и на други учители в Хомбу Доджо.

Какво си спомняте за О-Сенсей?

Бях на 18 когато дядо почина. Първото нещо, което ми изниква веднага е гледането заедно на телевизия. Трудно е да се каже нещо определено. Има толкова много неща. Но едно от тях е как се занимава с много от старшите инструктори, когато те бяха все още много млади и как го придружаваха на демонстрации. Но за мене той си беше нормален дядо. Не съм обръщал внимание на това , че е създателя на Айкидо. Но си го спомням и с двете му страни – обучението на инструкторите и личните ни взаимоотношения.Какво знаете за начина по който О-Сенсей е достигнал до създаването на Айкидо.

Това е много труден въпрос. Трябва да питате Основателя. Много е трудно да отговоря.

О-Сенсей очевидно е бил забележителен човек и е оказал дълбоко влияние върху толкова много хора. Какви качества го правеха толкова изключителен?

Вероятно най-важното беше духа на Айкидо, предаден от О-Сенсей. Това беше напълно нов начин на мислене. Взимайки елементи от бойните изкуства и историята на Япония, той успя да създаде нещо напълно ново, което е прекрасно и донесе  полза за целия свят.

Изглежда О-Сенсей е повлиян от своите религиозни убеждения, бойната му подготовка и житейският му опит. Как всяко едно от тези неща е допринесло за развитието на Айкидо?

Накратко мога да кажа, че е успял да съчетае всичко това в едно и това го е направило нещо много изключително.

Това значи че е успял да съчетае религиозна вяра с бойна подготовка?

Да.

Може ли да поделите някой спомен за по старото поколение инструктори в Хомбу Доджо като Осава Сенсей, Тада Сенсей, Арикава Сенсей и Ямагучи Сенсей?

Осава Сенсей и Ямагучи Сенсей починаха, но Тада Сенсей и Арикава Сенсей все още преподаватв Хомбу Доджо.  Осава Сенсей,  се е присъединил преди Войната и беше изключителен помощник на предишния Дошу, Кишумару Уешиба. Същото може да се каже и за Ямагучи Сенсей, който се присъедини след Войната.

Кажете някой спомен за времето когато Тамура Сенсей, Ямада Сенсей, Чиба Сенсей, Канаи Сенсей, Сугано Сенсей , Курата Сенсей и Шибата Сенсей бяха учидеши.

Нека уточним , че Чибата Сенсей е от моето поколение. Започвайки с Тамура Сенсей повечето живееха в доджото и в къщи, така че се хранехме и правехме много други нещата заедно. Тамура беше там дори от времето, когато бях в предучилищна. Играех с тях и дори ми позволяваха да се упражнявам с тях. Хранехме се заедно, играехме кечбол, ходехме за риба, пускахме хвърчила. Бяхме едно голямо семейство. Бях много малък и на всичко гледах като дете. Те си имаха собствен живот и ако искате да разберете подробности от него питайте  тях.(смее се)

Какво сравнение може да направите на днешните Шихани с това което си спомняте за тях от по старото време?

Спомените ми са от дете и чувствата ми не са се променили. Сега след като обиколих отвъд океана и се срещнах и общувах с много от тях мога да кажа, че впечатленията ми са същите.

Идвате да водите семинари и летни лагери от повече от 20 години. Какви бяха първите ви впечатления?


Когато дойдох за първи през 1980 бях около 30 годишен. Всичко беше ново за мен. Трябваше да дам най-доброто от себе си за да отговоря по най –добрия начин на предизвикателствата с които се сблъсквах. Беше хубаво. Не че сега не работя толкова здраво както преди. Прави ми голямо впечатление сериозността и желанието на всеки да учи. Дори и след 20 години това желание не е намаляло. Много се радвам на това.
Нашата група инструктори е уникална с това че остават лоялни на семейство Уешиба и Хомбу Доджо вече 40 години и също така и продължава да работи заедно.

Вероятно не аз трябва да отговоря на този въпрос и може би това не е отговора на въпроса, но повечето хора които напуснаха Япония и отидоха в САЩ и Европа имат много голяма любов към Айкидо. Защо това е така е най-добре тях да питате.

Любопитни сме, какви са различните тенденции, които наблюдавате в различните страни, обикаляйки света?


Това най-вече зависи не от националността , а най-вече от инструктора който е отишъл в тази страна.
 (To be continued.)

Read 5649 times Last modified on Понеделник, 28 Ноември 2011 10:24
Administrator

Email Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
You are here: Начало СТАТИИ Интервю с новият Дошу Моритеру Уешиба-част 1 От Питър Бернат и Дейвид Халприн

Център за контакти

  • Tel: (+359) 878 300 655
  • Email: aikido.burgas@gmail.com
  • Website: www.aikido.bg