АЙКИДО КЛУБ АГАЦУ - БУРГАС

Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136 Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136

ИНТЕРВЮ С МОРИХИРО САЙТО - ЧАСТ2 ОТ 1975г.

Rate this item
(0 votes)

В интервю появило се в Айкидо Журнал, О-Сенсей казва, че е обучавал военни във връзка с войната. Бихте ли дали малко повече разяснения?

Морихиро Сайто(1928-2002)


След войната, О-Сенсей имаше много свободно време в сравнение с преди войната. В предвоенните години бил изцяло зает с обикаляне из военните училища в страната и преподаване там. Това приключило с края на войната. О-Сенсей започнал да се занимава със земеделие – отглеждаше ориз и зеленчуци. По това време станах ученик при него. О-Сенсей започне да се съсредоточава върху проучване на самите техники. Вече имаше възможност да изследва Айкидо по един бавен, спокоен и обмислен начин. Ето защо О-Сенсей казваше , че неговото следвоенно будо е истинското Айкидо.

О-Сенсей бил дълбоко разтърсен от ужасните последици от войната. Изглежда , че това го е принудило да преразгледа идеите си относно целта на будо по вреве на годините прекарани в Ивама след войната. Бихте ли споделили нещо за това?

О-Сенсей преподавал във Военната и Военноморската Академия, в Школата Тояма(полицейската академия), в Разузнавателната Школа и други. Обучавал и хора свързани с военните. Обучавал инструктори и преподаватели за Военната и Военноморската Академии. Имало огромно количество от заявки за обучение; голямо множество от висши офицери идвали в Хомбу Доджо. Такива истории са истина. Чувал съм много след войната. Много от учениците на О-Сенсей, които бяха мои старши бяха ангажирани във войната. След войната имаше съдебни процеси. Много от учениците му бяха подсъдими. О-Сенсей , обаче, винаги е говорел за „Камисама”(божественото) и учеше на любов и хармония. Американците нищо не казаха. Много от учениците на О-Сенсей бяха осъдени, но понеже преподаването на О-Сенсей винаги е било правилно нищо не му се случи. След като станах ученик, веднага след войната, О-Сенсей ходи до най-голямата американска военна база в Йокохама да представи изкуството си. Отново нищо не беше казано. Всичко беше „ОК”. През 1948 , Японското правителство премахна „бу”(бойно) от „будо” и „бу”-то от „Айки Будо”. Затова се създаде Фондацията Айкикай и нямаше повече „ Айки Будо”. Айкикай беше първата която получи разрешително от правителството и така много добри бойни изкуства бяха спасени. След това О-Сенсей започна да изследва техниките много задълбочено. Обичаше да казва , че истинското Айкидо се е появило след войната. Много от по-старите ученици се завърнаха от война и започнаха да преподават, но тяхната подготовка беше различна от нашата. Каквото и да правеха , работа с меч или друго беше доста сурово. Когато О-Сенсей преподаваше сувари-ваза , го правехме един ден, на следващия не. Ако преподаваше рьо-те дори, го правехме всеки ден. О-Сенсей се самообучаваше и той. По това време станах ученик. Бях обучаван на всичко. Имах късмет.

Изглежда че О-Сенсей е изпитал влиянието на някои китайски стилове по-време на посещението си в Пекин. Какво е било влиянието им върху разбирането му за будо?

О-Сенсей е ходил в Монголия, Китай по бизнес и религиозни дела. Знам , че е правил някои проучвания върху бойните изкуства там. Същото се е случило и с китайските бойни изкуства докато О-Сенсей е преподавал там. Духа му е станал част от бойното изкуство. Така например, когато О-Сенсей правеше стила на меча Кашима, той ставаше Айки меч. Начина му на използване на ки и движението на бедрата беше напълно различен. Или, например, когато правеше техники от Дайто-рю накрая те се превърнаха в Айкидо. Начина му на използване на ки, кокю(дишане), тай сабаки не са част от Дайто-Рю. Те са уникални за Айкидо. О-Сенсей наистина е изучавал Дайто-Рю. Дайто-рю е важен източник за Айкидо. Но О-Сенсей ги превърна в нещо напълно различно. Хората от Дайто-Рю казват, че Айкидо е Дайто-Рю. „Глупости, това не е така”, би казал О-Сенсей. Два или три пъти при мен са идвали хора от Дайто-Рю и изкуството им беше напълно различно. Не можеха да правят тай-сабаки нито пък имаха кокю. И така , въпреки , че О-Сенсей се е занимавал с Дайто-Рю, то е било преобразено в Айкидо. Било е добавено тай-сабаки , кокю и метода за използване на ки. Що се отнася за китайските бойни изкуства…О-Сенсей никога не е говорел лошо за други бойни изкуства. Никога не критикуваше друго бойно изкуства, винаги би казал „Аааа много хубаво! Това е добър стил…много-добър стил!” О-Сенсей никога не е казал нещо лошо за други будо. О-Сенсей е казвал , че китайските стилове също са добри. Но те нямат никакво влияние и връзка с Айкидо

Айкидо е будо което позволява на всеки да изрази себе си по един уникален начин. В какво направление са вашите лични интереси?

От моя гледна точка, бих желал да обединя съществуващите в момента различни стилове. Сега много хора преподават айкидо, но всеки прави различни неща. Понякога преподаваме основите по противоположен начин.  Преподавателите в Хомбу доджо и те са така. Всеки преподава различно и по някакъв начин бих искал да ги събера в едно… в едно сериозно истинско Айкидо. Това е моето желание. Написах няколко книги. В тях предадох това, което О-Сенсей е казал. Има и снимки. Тези фотографии са доказателство , че нашия стил отразява стила на О-Сенсей. Нещастие е , че хората които се занимават не могат да разберат различните стилове на Айкидо. Където и да отидеш има различни техники и различни стилове на преподаване. Така е и с инструкторите в Хомбу Доджо. Това не е хубаво, защото хората идват от далече там, виждат различни методи и се объркват. Това е сегашното състояние…ако вземеш Кокю от Айки, това е като да вземеш „мощта” от Сумо. Кокю в Айки е като силата в Сумо.  Сумо без сила е като танц.  Айкидо без кокю е още по- лошо.

Мисля , че всичко е наред и ако не стана известен. След като имам работа не е важно колко печеля. Просто искам другите да разберат техниките на О-Сенсей. Така че, аз съм късметлия. Не съм алчен. Не желая да бъда известен в света на бойните изкуства или да бъда богат. Изобщо не мисля за това. Искам всички да имат възможността да разберат техниките на О-Сенсей. Това е желанието ми.

Много ви благодаря Сенсей.

 

Read 6786 times Last modified on Неделя, 06 Май 2012 20:22
Administrator

Email Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
You are here: Начало СТАТИИ ИНТЕРВЮ С МОРИХИРО САЙТО - ЧАСТ2 ОТ 1975г.

Център за контакти

  • Tel: (+359) 878 300 655
  • Email: aikido.burgas@gmail.com
  • Website: www.aikido.bg