АЙКИДО КЛУБ АГАЦУ - БУРГАС

Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136 Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136

ИНТЕРВЮ С МОРИШЕЙ УЕШИБА, публикувано в Shukan Yomiuri в 1956

Rate this item
(1 Vote)

“Сеченето на хора означава да бъдеш победен от света. А тези които секат са губещи. И двамата в края на краищата са губещи.”

Морихей Уешиба, Основателя на Айкидо, c. 1965


Това интервю е било побликувана в  списание “ Шукан Йомиури” на 27 май 1956 . По това време О-Сенсей е бил на 72 години.

И: Популярността на Айкидо расте все повече.

Морихей Уешиба: Всичко се дължи на вас и хора като вас господине.

Не. Не.

Всичко е благодарение на вашата подкрепа.

Добър сте в правенето на комплименти. Чудя се на колко години сте?

Забравил съм вече...Роден съм 1883 , но казвам на хората , че съм на 25. (Смее се)

На една възраст сме значи!(Смях) Казват , че хората спират да растат физически на около 25 години.

Аз не спрях. Растях докъм 55. Станах и по-висок. Най-силен бях на 50. На 20 изобщо не бях силен, започнах да заяквам към 32-33.

А бойните ви уменията?

Ставам все по-добър с възрастта.

Много странно. Растяли сте на височина до 50!

Така си беше.(Смее се) Но ако се съсредоточаваме върху това ще бъда критикуван.

Шегувате се! С вас е трудно да се говори!

Ами , Господине, Вие и хора като Вас добре знаят какво се случва по света, и така ние хората ви следваме. Между другото , бойните изкуства ни водят по пътя на съгласието. Всичко което се отклонява от пътя на съгласието е безполезно.. Вярвам, че пътя на различните бойни изкуства на народа водят до осъществяването на това съгласие.” Красотата на различните форми на небето и земята са израз на едно семейство създадено от Духа”.
Ние трябвя да станем едно духовно семейство и да направим усилие да усъвършенстваме японския народ. Трябва да положим усилие да изградим хармония поне тук в Япония. Трябва да станем приятели  и да се грижим един за друг. Основата на съгласието е Айкидо. Айкидо е правилното будо. Будо използвано от военните или от феотдалните господари във войните е за надмощие между клановете и народите. Искам да изоставиме  този свят на враждуване и врагове.

Май започнахте да говорите за философията на Айкидо?

Демокрацията изразява закона на ненасилието. Истинското Японско Будо е закона на ненасилието.

Но ако не противостоите, нима това е истинско будо. Ето за това то не ми се нрави.

Вие говорите за будо използвано за военни цели. Кедо и Джудо се считат за японско будо, но те са свързани с надмощие и победа, нали? А Айкидо търси разбирателството, различно е от тези изкуства.


Значи хвърляте противника си, казвайки “Бъди приятел с мен”.

Как мога отговоря нещо след като човек като вас казва това?

Моля, простете ми, ако съм казал нещо което да ви обиди. Аз съм военен, знаете!(Смях)

Когато противника идва за да ви нападне, просто леко се премествата за да избегнете атаката, и му позволявате да отиде накъдето той желае. Това е Айки. С други думи , давате му свобода.

Има много пътища на изразяване на тази идея.

Аз не просто обяснявам нещо по този начин. Това е самата истина!

Използва ли се меч в Айкидо?

Да. Меча е отражение(авасекагами) на Небесата. Той представя акта на тържеството.

Нещо взех да се обърквам сега!(Усмивка) Лично аз смятам , че меча не е нищо друго освен оръжие за убиване. Затова изпитвам съчуствие към тези които гледат в остриетата със цялата си сериозност и си мисля колко глупави са те.

Мечовете са опасни. Никой не трябва да си играе с опасни неща. Да помислим за света. Света е място  на религиозно поклонение(саиджо) , което ни е дадено. Затова ние боготворим пътя на Небесата и прилагаме неговите закони на Земята и подреждаме делата си според пътя на съгласието. Затова на Небето няма война, нали? Тези които обитават там живея в съгласие. Ако Земята е наша ние трябва да почитаме този дар и да създаваме приятелство един с друг.

Мечът не е подходящ за създаване на приятелства. Имам чувството , че ще постъпим по добре ако ги създаваме без мечове.

Меча за който говорите не е моя.

Предполагам , че нещо не схващам.(Усмивка)

Наистина сте далече от смисъла. Мечът е “свещен меч”, този на тържетвото. Мечът е огледало на нашето кокю. Не трябва да гледате в меча. Ако го гледате и си играете с него ще свършите с убиването на хора. Когато това се случи, меча става оръжие. Сеченето на хора означава да бъдеш победен от света. А тези които секат са губещи. И двамата в края на краищата са губещи. Заради този начин на мислене ние като японци свършихме с поражение и резултата е това което виждаме сега. Така че трябва да изградим такъв начин на поведение и действие , че да ни води към победа. Практика която ни води към победа е правилна практика. Има ли нещо, което да ви обърква в това което казвам?

Не, изобщо, просто не разбрах това, което бяхе казали вече много ясно. Всичко е наред. Няма нищо по силно от това да бъдеш невежа. Може би правя малко Айкидо?(Смях)

Ще ви покажа. Ще разберете всички обяснения за меча с това.(Синът на Уешиба, Кишумару, се изправя и вдига меча си). Той идва да ме прониже. Ако съм пронизан боли. Затова избягвам това така. Когато идва бързо да ме прониже, аз се изплъзвам бързо. Движението е по бързо от светкавица.

По бързо от светкавица е...

Този термин (денкосекка) е китайски. Осначава по бърз от светкавица или електрически удар. Това е така нареченото “катсухаяби” (бърза победа). В това лежи тайната на Будо.

Будо в действителност е нечестно и нечовешко...

То не е нито нечестно , нито нечовешко. Нечовешко и нечестно е за вас да бъдете пронизан.

В приказките е страхливост да обърнете гръб на врага си.

Това са приказки на хора със състезателен дух, които се отнасят за военните правила. Те са глупави. Не трябва да се занимавате с подобни хора. Колкото по-дълго се занимавате с тях, света няма да се подобри.

На времето , военните са се занимавали доста с бойни изкуства.

Не знам. Мисля че са го правели под формата на курсове.

Айкидо създадено ли е отдавна?

То произлиза от финното използване на Котодама.


Сега започнахте да ме занасяте!(Смях)

 

Морихей преподава в Хомбу Дожо в Токио, 1967


Котодамата е била създадена заедно с Вселената и е била водена от Великата Природа. Светът е расте и се е разширява всеки ден. Той расте ежедневно и Великия Дух на Създанието на Вселената се разгръща. Въпреки че Небето и Земята вървят към своята цел, виждаме че много хора , особено японци не разбират това. Искам да ги събудя от техния сън и да създадем едно семество събирайки заедно техните лутащи се духове.

Въпреки , че не разбирам всичко , което казвате имам някаква идея все пак. От ваша гледна точка , коя е най-лошата ситуация?

Преди всичко, всяко нещо трябва да има център. Има слънце на небето и трябва да има център на земята. Вие не може да работите без център.

Център...Изниква ми образа на Императора...

Императора е демократ.

Значи казвате , че трябва да гледаме на Императора така като гледахме на него преди войната?

Не мога да кажа точно така.

Трябва да ми дадете точен отговор!

Каква позиция имате!

Имам ясна позиция за някой който подкрепя военните.

Моята гледна точка е различна от тази на десницата.

Винаги имам обичай да мисля за дясното крило, когато чуя думата”център”.

Това изобщо не е дясна идея. Това за което говоря е система на съгласие , чрез духовни усилия. Японското Будо се основава на “масакатсу”(правилна победа), и никой не се бие или сече хора. Този който хвърля противниците си има политика на агресия. Подобен акт спъва и ограничава действията на човека.

Какво е това будо...

Това е духа на Япония. Ако имаме дух на съперничество, както това беше преди, ще продължим да се избиваме и това не е добре.

Никога ли не сте наранявали някого?

Не желая да говоря за това. Преживял съм много. Участвал съм в Руско-Японската война и съм се сражавал срещу бандити. Превземал съм пиратски кораб. Изпитвам срам , когато ме питат за тези неща. Сега желая да живея в съгласие.

За да има съгласие Императора е необходимост...Извинявайте , че настоявам за фигурата на Императора.

Центъра на военната, на земеделската, работническата и търговската класа е Императора. В Япония, Императора е център и неговите представители  разделят управлението на държавните дела помежду си. Има няколко нива и те са създадени да управляват естествените държавни дела. Следователно да убиваш хора е като да режеш собствените си пръсти. Ето защо тази фигура трябва да бъде считана за въжна. Това е великата демокрация.

Имате предвид , че всички трябва да бъдем приятели с Императора като наш Център.

Това се разбира и без приказки.(Смее се)

Ако имаше само хора с правилен ум , нещата биха били отлични, но има много хора с погрешни идеи. Ако Императора беше заобиколен от такива хора, нещата нямаше да са катастрофални. Не мога да разбера , защо не използва хора като нас.(Смях)

Точно така. Нещата , които се случиха не можеха да бъдат избегнати , а ние все още сме една феодална страна. Това което предлагам е да изоставиме старите си дрехи и да превърнем Япония в една истинска, нова държава на която всички трябва да служим. Това е, което се надявам да се случи. Вие работите здраво и действате разумно с тези които не ви харесват и сте пример , без значение каво ще кажат хорета за вас...Е, да има толкова много глупаци като тези е проблем, нали така?
“Глупак”(ахуу) се пише с два китайски йероглифа , които означават “лесен за манипулиране”. Ако всеки стане “глупак” света ще бъде лесен за управляване.

Аз съм доволен да бъда наречен глупак. Този глупак мисли по свой собствен начин и не принадлежи към никаква партия. Тези които се изтъкват искат да се покажат колко са велики. Нищо не може да се постигне участвайки в тези групи.(О-Сенсей рецитира стих)”Прекрасната форма на Небето и Земята е манифестация на общото семейство създадено от Духът....” Вепреки , че съм невеж глупак, мнението ми е , че ако няма център в семейството, е все едно няколко семейства живеещи под един покрив. Такава сбирщина от семейства не работи. Всеки настоява на своето мнение и водач не може да бъде избран. Но ако наистина има голяма личност, всеки ще го следва. Аз имам възложена мисия , която трябва да изпълня и вие Господине имате собствена мисия. Весникаря има своя мисия и земеделеца има.Това , което всеки трябва да направи е да осъществи собствената си ,определена от Небето  мисия. Така няма да има никакви неразбирателства.

Ако казвате , че мисията на богатия е да бъде богат , а на бедняка - беден, то бедния няма да ви чуе.

Не говоря тука за пари.

Имам намерение да завърша задачата си покорно. В света , обаче, където хора като военните или държавните чиновници  ви пречат да изпълнявате мисията си , наблягайки твърде много на “Императора”, нашата страна ще свърши по същия начин както преди. Безмислено е да се оплакваш че не ти позволяват да следваш мисията си след като те имат оръжие. Ти си безпомощен.

Такива оръжия не са нужни повече.

Нищо не може да се направи ако някой заема позиция , че ще намали въоражението си само ако и другите го направят.

Затова говоря за изоставянето на милитаристичната философия. Има хора които се опитваха да поставят Япония в център на Вселената и които умираха  мразейки. Има и такива които умряха в опита да се защити демокрацията. Така света се покварява , ние трябва да изоставим този път и да вземем спешни мерки. Трябва да пречистим земята си. Вие може би не знаете какво разбирам под това да “пречистим земята” си. Нямам предвид това което се е рабирало навремето под “мисоги”(пречистване) и което вече не работи. Мисоги в днешно време вече е било трансформирано. Но в същото време ние трябва да вярваме в това което е записано в древните японски текстове. Истината , че Вселената е създадена от финната вибрация на 75  звука. Изясняването на метода за пречистването на всички неща и хора е Айкидо. Това е действителността на действието изпълнено с Ками.(лит. небето и земята на сайсей итчи)
[1]). Това е великата демокрация. Някои казват че “сайсей итчи” е предлог за Императора да създаде военно правителство, но това е смешно. Това е великата демокрация, великия принцип на не-противопоставяне..

[1]
“сейсей итчи” . “църковна общност”, вероятно означава да се действа изпълнен с духа на ками.
Aiki News #64.

Харесвам закона на не-противопоставянето.

Искам да се свържа с хората на мира. Божиите хора, които са останали назад във времето.

Често говорите неща , които харесвам.(Смее се)

Какво мислите че може да бъде свършено от такива упорити глупаци?

Единственото което могат да правят е пари.

Много се наслаждавам молейки се на Ками. Наистина се чуствам добре, когато се покланям със събрани ръце в молитва. С чувство на благодарност събирам ръце пред олтара , ставайки сутрин. Децата ми ми сe смеят смятайки ме за старомоден. Напротив. Мисля , че съм  съвременен. Причината е че удържам вселената в сърцето си. Удържам в сърцето си древните времена на Ками, Сега и Бъдното. Ками обитава в здравите хора. Голямата сила е даден на здравите хора. Погледни слънцето. Ослепително е. Но не и за мен, мога да гледам в него колкото си поискам.

Да нямате проблем с очите?(Смях)

Сприятелихме се със слънцето. То е на моя страна. Дори и една звезда да мине тя ще въдейства върху мен. Аз живея в тази Вселена.

Почти ми е невъзможно да следвам това което казвате. Нека ви питам за старите времена. Бихте ли разказали някоя случка?

Вече съм забравил. Когато бях млад, смятах , че ще служа на хората с физическата си сила. В онези дни, когато погледнех , виждах само хора които бяха мъдри , но не и физически силни. Така реших да предложа тялото си на всеки. Например , когато отивах в дома на свят човек, моята работа беше да подреждам обувки.

Грижели сте се за обувки?

Да и да отглеждам зеленчуци. Това е нещо като “итоен”, където започвате с научаване как се чистят тоалетните. По някакъв начин укрепнах докато се занимавах с физически труд.
Един път , когато бях с Онисабуро Дегучи, трябваше да разчистват някакви дървени трупи. Опитаха се да преместят един дънер с лостове, но той не помръдваше и сантиметър. Докато ги гледах , изведнъж реших да отида и да преместя това дърво. В момента когато взех това решение , цялото ми тяло стана червено и топло като след баня и ми потекоха сълзи. Това бяха сълзи на възмущение. Чудех се защо хората не могат да се справят сами. Ние японците трябва да станем приятели най-после. Тогава се захванах с дънера и той полека се помести , въпреки че няколко човека заедно не можеха да се справят с него. Сълзите на възмущение ми даде сила. Онисабуро Дегучи каза че съм имал божествено вдъхновение.
“итоен” - доджо умствена тренировка основана от Тенко Нишида през 1905 г.

По-скоро Онисабуро Дегучи е имал божествено вдъхновение?

Затова се сдобих с прозвището “Рикизо” (Крали Марко:))) ) Сам самичък можех да повдигна камък за мост тежащ повече от 2 000 фунта ( 1 фунт е 0,453 кг)

Били сте последовател на Онисбуро Дегучи. А сега?

Предполагам, че сега не би ме смятал за един от тях

Какво ви накара да му станете последоватeл тогава?

Защото изцели баща ми.

Той го е излекувал?

Почина. Като умря  той се излекува. Ние боледуваме докато сме живи. (Смеее се)

Имате много загадъчен начин на говорене. Наистине не схващам какво казвате без да помисля върху това, ами...(усмивка)

Омото все още ме смятат за редови член. Религията Омото изразява великия принцип на демокрацията. Никога не съм срещал по велик човек от Онисабуро Дегучи. Беше голям защитник на демокрацията. Често го бъркаха с комунист. Беше велик човек. От него научих изкуството на котодамата.. Не съм си я измислил. Научих я естествено, бидейки с него. Един път хванах за яките двама водачи на движението и ги завлякох  по домовете им. Те ми се молеха да не ги водя така , но аз им казах , че идеите са им боклук и ги отнесох по къщите им. Имал съм много боеве , но никога не са ме побеждавали. Беше време когато ходех с дървен меч.
“котодама” -  вяра в мистичната сила на звуците и имената. В превод означава душата или духа на езика, “магическа дума” или “дума на силата” , а също и  свещен звук.  Основава се на безпорната истина ,че звуците  въздейсват върху материалния свят и така , чрез нея се влияе на заобикалящата среда, тялото, ума и душата на човека.

Победили сте някакъв сумо борец, а?

Имаше един Тенрю и Оносато. Когато последния дойде тука да изпробва, вдигнах го леко и го хвърлих. Имаше един човек - Тораносуке Матсумото , умря за съжаление,  в Съветския Съюз, беше накарал Тенрю да ме изпробва. Той се изсмя тогава. Беше към 6 стъпки висок ( към 1,80 м) и тежеше към 240 фунта (към 100 кг). А аз бях един дребосък - беше невъзможно да има сумо среща между нас. Аз му казах все пак да пробва. Хванах го леко за ръката и му казах да да ме бутне здраво. Въпреки , че ме буташе с всичката си мощ му казах -” май нямаш много сила , а”

След това леко помръднах и той падна. Седях през цялото време. Във всяко японско Будо на мира съгласието е най-важно. Имате сила само когато сте спокоен. Ако сте прекалено възбуден губите. Айки означава да победите по правилния начин. Надмогвате собствения си меч. Това се нарича “катсухаяби” и това е по бързо от слънцето , луната и земята. Причината е , че вие сам сте Вселената. Няма нищо по-бързо или по-бавно в във Вселената. Няма нищо по-велико.
“Кактсухаяби” - “победа по бърза от слънчев лъч” . Името на бога  определен от Слънчевата Богиня който да управлява земята. Любим образ на Морихей Уешиба , който често се появява в неговите калиграфии.


Със сигурност дори и Тенрю не може да се справи с Вселената. Какво правихте през войната?

Бях сам. Изпълнявах задълженията си във военното и военноморското училище. Имах кола. Никога не ползвах обществен транспорт. Не ми позволяваха. С влака пътувах в първа класа. Сега ми е трудно да пътувам.

Офицерите разбираха ли духа на Айкидо?

Не, не можеха. Офицерите се строяха върху битката , а аз върху себе си, върху Айки.

Дори да им обясните това те няма да отговорят - “Айе, Айе , Господине” , нали?

Те просто ще кажат , “Айя, айя!” (игра на думи , нещо като “ан гард”)
[Originally published in Aiki News Numbers 75 and 76 in 1987]

Read 9765 times Last modified on Понеделник, 14 Май 2012 12:45
Administrator

Email Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
You are here: Начало СТАТИИ ИНТЕРВЮ С МОРИШЕЙ УЕШИБА, публикувано в Shukan Yomiuri в 1956

Център за контакти

  • Tel: (+359) 878 300 655
  • Email: aikido.burgas@gmail.com
  • Website: www.aikido.bg