АЙКИДО КЛУБ АГАЦУ - БУРГАС

Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136 Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136

СЪЩНОСТТА НА АЙКИДО - Уроци на Дошу Кишомару Уешиба

Rate this item
(1 Vote)

СЪЩНОСТТА НА АЙКИДО

Уроци на Дошу Кишомару Уешиба на летния семинар през1987г. USAF
от Джуди Луби, Айкидо of Berkeley

Текста е препечатан по повод годишнина от кончината на Вторият Дошу, оригналът се появява в есенното издание на САНШО /Sansho/ през 1987г..

Дошу започна своя първи урок по време на летния лагер с обяснението, че ще има само четири тренировки с нас и през това време ще се опита да обясни, чрез лекции, демонстрации и тренировка същността на Айкидо. Представил съм тук кратко изложение, чиито части следват приблизително реда на четирите урока на Дошу.


I.Японските бойни изкуства са били пропити с идеята и с единствена цел за победа на бойното поле. Техният истински облик няма място в съвременния свят. Основателя на Айкидо решил да направи такава система, която ще можела да отговори на потребностите  на съвременния човек , без да бъде един обикновен анахронизъм.
Това , че Айкидо е ново изкуство не означава просто, че са били въведени съвременни форми като тези в джудо, кендо и карате. То наследява духовните черти  на бойните изкуства и се съсредоточава върху обучаването на духа и тялото за разлика от други, които акцентират на съперничеството, насилват и изхабяват тялото си  и дават предимство преди всичко на победата.

Като пълна противоположност на това, Айкидо е единствено по рода си в своя отказ да стане състезателен спорт. Съперничество , което подхранва егоизма, чувството за собствена значимост и незачитането на другите са пагубни за война, чиято изключителна цел е да се освободи от „аз,аз,аз” и да постигне „не аз”. Това самоосъществяване, което представлява истинското човешко постижение

В нашият свят на машини, война и разложени ценности, постигането на съвършенство на човешката природа чрез Айкидо е път към постигане на мир и съгласие.

Уникалното е, че в айкидо имаме физическо въплащаване на тази духовност. Най - отличителната черта на айкидо като бойно изкуство е, че ние прехващаме и след това контролираме атаката , като привличаме нападателя в сферата която създаваме около нас.

За да осъществим това, първо трябва да отстраним „егото” за да имаме възможност да се движим абсолютно свободно и така да можем да откликнем на момента своевремено и сигурно. В Айкидо работим с атаката, като я преживяваме като поток, който пренасочваме и водим. Това се нарича принцип на сферичното въртене и се онагледява в техниките на ириминаге. Айки учениците трябва да посветят дълги часове и голяма част от времето си на майсторене и изпипване на тази специална ротация, чрез прилежна и повтаряща се практика на тай-сабаки, различни движения като ирими отоши, ирими тенкан и ирими исоку. Единственото което се стремим да постигнем е да се освободим от себето, егото, и да станем способни да се движим в неограничена сферична ротация. Майсторство в това е истинската същност на изкуството.II. Седенето и техниките в сейза са особено важна част от обучението. Седенето е част от правилния етикет, то е основата на много техники и особено важно за добра тренировка. Важно е да се практикува и да се стремим да преодолеем неудобството от този начин на седене. Дисциплината и прилежната ежедневна практика на основите в айкидо е пътят към съвършенството.

За да подчертае тази гледна точка Дошу демонстрира, а ние практикуваме икьо, санкьо, йонкьо(тачи и сувариваза) и кокьодоса във вариантите му омоте и ура.


III. Айкидо е вътрешно свързано с основните принципи и движения на изкуството на боравене с меч. То е основата на изкуството на боя с празна ръка и ръката(наречена още ръка меч или тегатана) следва буквално начина на движение на боеца с меч. Класически пример който представя това е шихонаге. Принципът на тази техника е изкристализирала от основния начин на боравене с меч. Използвайки основните айки-движения на ирими и сферично завъртане , тегатаната се използва за хвърляне на човека в четири, осем или шестнайсет посоки.
Тази техника има безкрайни разновидности в зависимост от атаката и конкретната необходимост. Все пак независимо от ситуацията шихонаге следва една и съща схема.

Първо баланса на опонента е отнема чрез ирими и сферично въртене. После противника се завлича в  нашата собствена сфера и накрая ръцете се използват като вдигната катана над главата за да се „отсече” и  така извърши хвърлянето.

Тази идея се представя в тренировката, чрез демонстрирането и упражняването и със бокен и с тачиваза. Специално внимание се отделя на ма-ай(съгласуване на време-пространството съобразно действията на противника)

IIII. Айкидо изразява абсолютната реалност: Течащите, непринудени движения породени от ки. Неговата цел е формирането на идеален човешки аз, осъществен чрез усилено умствено и физическо обучение.
В днешният дехуманизиран свят, Айкидо предлага път към личностно израстване и усъвършенстване.
Всеки, независимо от възраст, пол, физически възможности може да постигне свързване на собствената с универсалната ки. Тази връзка е източника на жизнената енергия , която изпълва не само духовния свят , но също така насища ежедневният живот с истина и му придава значение.
Тази гледна точка се представя в тенировката чрез свободна практика, разнородни атаки и футари дори.
*****

Read 6694 times Last modified on Четвъртък, 06 Октомври 2011 05:22
Administrator

Email Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
You are here: Начало СТАТИИ СЪЩНОСТТА НА АЙКИДО - Уроци на Дошу Кишомару Уешиба

Център за контакти

  • Tel: (+359) 878 300 655
  • Email: aikido.burgas@gmail.com
  • Website: www.aikido.bg