АЙКИДО КЛУБ АГАЦУ - БУРГАС

Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136 Warning: Parameter 3 to botRokBox() expected to be a reference, value given in /home/aikidob/public_html/libraries/joomla/event/dispatcher.php on line 136

АЙКИДО: ДУХЪТ И ТЕХНИКАТА НА АЙКИДО - От Кишомару Уешиба

Rate this item
(1 Vote)

Айкидо: Духът  и техниката му

От Кишомару Уешиба

Тази статия е била публикувана в списание Айкидо през 1986 г. vol. 23 no. 2


На 16 март 1986, Дошу Кишумару Уешиба бил поканен да говори за Айкидо пред дванадесета обща среща на Обществото на Японските Бойни Изкуства. Тази английско говоряща международна организация провежда на всеки три месеца срещи и други специални събития  и помества доклади за тях в бюлетин. Дейността на обществото е насочена към изграждане на правилно разбиране на целите и предназначението на Японските бойни изкуства и пътища. Тази статия е адаптация на двучасовата реч на Дошу.

Обща представа за Ки в Айкидо.

 

В Айкидо , концепцията за Ки , както се е развила със столетия тука в Азия има огромно значение. Ние говорим за „ разширяване на нашата ки” и чрез това ние разбираме, че всеки човек се обучава да достигне единение на дух/тяло и да съсредоточи аза си в изразяването и прилагането на една хуманна форма на сила.

На пример, когато посрещаме нашият партньор по време на тренировка от нас се изисква да приложим ирими влизащи движения. Това не означава , че ние спираме, колебаем се, чудим се дали го правим добре или зле, или се двоумим и губим увереност за това което ще се случи. Напротив ние „влизаме”  уверено с Принципа на Влизането.

Сигурен съм, че вие сте преживели важността на това да съсредоточите своята енергия във вашите тренировки и дори в ежедневния ви живот. Срещата с някой особено известен или влиятелен човек може да бъде толкова стресираща,  че ние ще можем да покажем само малка част от нашите способности именно в момента когато ще трябва да изявим всичко най добро от себе си.
Как всичко това е свързано с движенията на Айкидо? Често чуваме хората да описват Айкидо като „чисто” отбранително или разчитащо изключително на „ го но сен” форми на техника, в които само изчакваме и действаме единствено в отговор на движението на противника. Винаги чувствам , че всеки който говори така, изпуска истинската същност на будо. В Айкидо когато застанем срещу нашия партньор няма вече „той” и „аз” – ние вече сме едно. Идеала на Айкидо представлява различен обхват на осъзнаване и усещане. Усещането ни трябва да бъде такова, че ние вече сме достигнали и обгърнали другия човек. Затова аз мога да кажа , че когато аз се движа около моя център и партньора ми се движи така. Също така мога да кажа , че партньора се движи на свой ред той задвижва и мене, така че да се завъртя около моя център. Това е съвършения начин по който ние прилагаме ки в Айкидо.

Будо което е само „го но сен”, или само „уке но” не никакво будо. В Японското будо да се постигне победа като ни притиснат до стената или като се окопаем в защита. В същността му винаги е лежало схващането въпроса на победата или поражението трябва да се реши  по един деен и категоричен начин. Затова в Айкидо ние не бездействаме и не позволяваме на опонента да ни влечи и бута насам натам, нито го нападаме в действителност. Няма нито победа нито поражение. Ние премахваме разликата между нападащия и отбраняващия се. Айкидо движението  превръща двамата в една единствена съгласувана цялост
Ясно е, че докато вашият център не е здраво установен, вкоренен в земята, ще е напълно невъзможно да се извършат айкидо движенията. Недопускащия отклонения начин на живот, който исторически е бил асоцииран с будо е начин да се постигне необходимата здравина на центъра. За да можем да „ разгърнем ки” в нас , Айкидо има концепцията „кокьо рьоку”(дихателна сила), метод създаден да ни научи как да излъчваме тази сила. В древното минало на Изтока ясновидци или хора на мъдростта често описват тази сила като потока на енергията на природата. Лоа Дзъ , Мо Дзъ , Менциус  други наставляват да бъдем „пълни с ки”. В Айкидо нашата представа за „Закона на Ки” се основава на обединение на този космически поток на небето и земята и потока на нашия индивидуален център „кокьо рокьо”. Ние използваме кокьо рокьо ьосей хо( обикновено наречено кокьо хо) като най-важно и основно упражнение , създадено да я развие  и обедини.
 
Това съвършенство на умението, в което две тела се превръщат в едно, обединени в съгласувано движение , ни позволява да се справим едновременно с двама или трима нападателя ако възникне нужда. Нещо повече точно това движение винаги се считало за правилното Айкидо.

Разбира се, не лесно за никой , включително и за мене, да се движи по този начин, когато се работи с няколко нападателя. Но ако начина на обединение с другия е напълно разбран и усвоен и след това осъществен  в тялото в смисъла на шугьо, тази способност може да се развие. Всичко това е дълбоко свързано с Айкидо и „Закона на Ки”.
Read 4070 times Last modified on Неделя, 09 Октомври 2011 19:29
Administrator

Email Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
You are here: Начало СТАТИИ АЙКИДО: ДУХЪТ И ТЕХНИКАТА НА АЙКИДО - От Кишомару Уешиба

Център за контакти

  • Tel: (+359) 878 300 655
  • Email: aikido.burgas@gmail.com
  • Website: www.aikido.bg